Speluitleg

De bedoeling van bowls is om een bal (de bowl) die door zijn asymmetrische vorm in een boog rolt, vanuit een afspeelvak zo dicht mogelijk bij de jack te rollen. De jack is een kleine witte bal die vooraf op de mat is geplaatst. Het spel lijkt in dit opzicht op jeu de boules, maar is veel interessanter doordat de bowls een curve beschrijven. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste bowl van de tegenstander krijgt men één punt. De speler of het team met de meeste punten wint. Bowls wordt meestal in teams van 2, 3 of 4 personen gespeeld maar kan ook individueel gespeeld worden. Indoor Bowls wordt in Nederland gespeeld op een oprolbare groene naaldvilt mat van ca.30 meter lang en ca. 4 meter breed. Op deze mat staan een paar punten die samen de jack-line vormen, hier wordt de jack op gelegd. Deze jack-line begint op 2 meter vanaf het begin van de mat en is 3.52 meter lang. De jack-line wordt aan beide einden van de mat gemaakt, er wordt nl. twee kanten op gespeeld. Het einde van het speelveld wordt aangegeven met de ditch (greppel). Deze ditch wordt gevormd door achter de mat een ruimte van ca. 30 cm vrij te houden alvorens hier een fender (balk) achter te leggen.

Op de website van de NIOBB (bowlsnederland.nl) kunnen de spelregels worden bekeken. Het officiële spelregelboekje kan je op onze website vinden onder het tabje “Informatie“.

Door de NIOBB is in samenwerking met SH Media een promotiefilm gemaakt. U kunt de film hier bekijken: NIOBB BOWLS Algemeen – YouTube